Inspiratie: Onderwater

Toen ik 8 jaar oud was adviseerde de kinderarts, bij wie ik onder behandeling was vanwege astma, mij om te gaan zwemmen. Dat zou goed zijn voor mijn conditie, mijn longen en ademhaling.

Leszwemmen voor mijn diploma's vond ik verschrikkelijk, vooral omdat we na elke baan weer op de kant moesten klimmen en ik het altijd ontzettend koud had. Waterpolo en wedstrijdzwemmen leek mij helemaal niet leuk, dus ik wist niet zo goed wat dan wel.

Tot ik een keer kunstzwemmen (zo heette dat toen nog) op TV zag. Dat wil de ik wel!

 

Zo ben ik in Utrecht bij Zwemlust Den Hommel begonnen en nu, ruim 35 jaar later, is het nog steeds 1 van mijn grootste passies. De vrijheid en rust die ik voel onderwater, steeds weer de grenzen opzoeken van wat fysiek mogelijk is en de creativiteit die ik er in kwijt kan....allemaal redenen dat ik nog steeds met veel plezier en toewijding aan synchroonzwemmen doe. Als ik een week niet heb kunnen trainen, dan merk je dat echt aan mijn humeur.

 

Een paar jaar geleden had ik de mogelijkheid om mijn teamgenoot, die toen zwanger was, onderwater te fotograferen. Dat heb ik toen gedaan via een raam in het torenbad van het Sportfondsenbad. Ideaal was het niet, maar het smaakte zeker naar meer. De sfeer onderwater is prachtig, dromerig en geeft weer zo veel nieuwe mogelijkheden!

 

Ik heb mij toen voorgenomen om mij er verder in te gaan verdiepen. Dus ik heb een onderwaterbehuizing voor mijn camera gekocht, maar ja, wat dan? Want alles werkt toch weer anders onderwater. Want hoe blijf je onder water zonder dat het teveel energie en zuurstof kost, hoe gedraagt licht zich onderwater en hoe ga je om met de blauwe zweem op alle foto's?

 

Over ruim een maand ga ik eindelijk een workshop doen om meer te leren over onderwaterfotografie. Daarna wil ik onderwaterportretten ook in mijn portfolio op gaan nemen. Want wat is er nou mooier dan het combineren van twee van mijn grote passies, synchroonzwemmen en fotografie!

 

Nog heel even geduld dus. En dat is niet mijn sterkste eigenschap, dus ondertussen maar even op zoek naar wat inspiratie. Online zijn veel mooie voorbeelden te vinden. Hier wat links naar werk dat mij heel erg aanspreekt:

Jenna Martin Photography

Adolfo Maciocco

Liz Corman 

Zena Holloway

Sjoukje van Gool

 

En hopelijk kan ik binnenkort zelf aan de slag. Met een groot netwerk binnen het synchroonzwemmen zal het vinden van modellen vast geen probleem zijn!